CATAN REALISME

Friday, February 03, 2006 75 Comments A+ a-

CATAN REALISME FOTO ABD LATIF Utusan Malaysia - KHAMIS 23 September 2004 Menghasilkan seni lukis hampir setepat rakaman foto memerlukan dedikasi dan ketelitian tinggi bagi melahirkan kerya yang bermutu dan menarik. Karya-karya aliran realisme foto dan realisme kontemporari juga menuntut ketepatan dan kesabaran hampir sempurna jika senimannya ingin melihat hasil yang bermutu tinggi. Menatap karya-karya Abd Latif Maulan memberikan kesan tampak yang memberangsangkan, terutama untuk memberikan tanggapan apakah karya yang terbentang merupakan sebuah hasil lukisan atau suatu rakaman foto yang dicetak pada kanvas. Malah usikan bahawa lukisan beliau merupakan hasil daripada cetakan foto sentiasa dinafikan dengan menyatakan ianya adalah hasil kreativiti, kehalusan serta penguasaan teknik menggunakan cat minyak dan berus pada kanvas.

Sememangnya karya-karya yang berkonsepkan realisme foto dan realisme kontemporary cuba memberikan suatu kesan tampak setepat keadaan asal subjek atau objek yang dipilih, sama ada dalam bentuk rakaman fotografi atau seperti dalam pengelihatan mata. Tiada manipulasi teknik cetakan sebaliknya, ia menuntut kesabaran seniman untuk menekuni kerjanya sehingga memberikan kesan dan hasil yang diingini.

Lantaran itu juga seniman yang mengkagumi Picasso dan jaafar taib ini menyatakan bahawa beliau perlu mengambil masa antara seminggu hingga sebulan untuk menyiapkan sesuatu karya. Menurutnya, beliau membuat rakaman foto dengan menekankan kesan artistik seperti sudut kamera, komposisi dan penataan cahaya sebagai garis panduan kepada karya-karya yang bakal dihasilkan. "Biasanya paling kurang saya memerlukan tidak kurang dari 10 keping gambar untuk dipilih sebagai garis panduan menyiapkan sesuatu karya. "Pameran kali ini pula saya menampilkan siri buah-buahan yang turut mengetengahkan kain sarung dan batik sebagai identiti, selain identiti khusus saya, titis-titis air," jelasnya. Mengulas lebih lanjut mengenai titis air yang menjadi tanda karya, beliau katanya, ia juga dapat memperlihatkan kesegaran pada buah-buahan yang menjadi subjek pilihan.

Abd Latif Maulan yang tidak mendapat pendidikan formal dalam bidang lukisan serta tunjuk ajar dari Raja Azhar Idris memulakan perjalanan seninya dengan cat air serta menghasilkan beberapa siri Dapur, Landskap dan Buah-buahan, Alam -Burung dan bunga. Beliau merupakan salah seorang seniman yang menyertai pameran 75 karya di Concourse Great Eastern Mall, Jalan Ampang pada 23 September hingga 10 October sempena The Great Eastern Mall Art Fest 2004. Turut diadakan adalah majlis lelong karya seni untuk mengisi tabung Majlis Kanser Negara (Makna) Latif Maulan juga dijadualkan mengadakan demonstrasi teknik lukisan realisme foto di Concourse, Great Eastern Mall sempana pameran yang turut ddisertai oleh pelukis terkemuka seperti Ismail Latiff, Sharifah Fatimah Zubir, Yusuf Ghani, Raja Azhar Idris, dan Rafiee Ghani.

75 comments

Write comments
Anonymous
AUTHOR
Tuesday, 28 February, 2006 delete

Tahniah di atas kejayaan saudara.

Reply
avatar
ALWYN THADDEUS
AUTHOR
Thursday, 08 June, 2006 delete

aDMIRED YOUR WORK. tHANKS

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Friday, 30 June, 2006 delete

it's really a good job..congratulation for ur 1st solo exhibition..

Reply
avatar
Reen
AUTHOR
Monday, 03 July, 2006 delete

Hai Latif,
Akhirnya saya dapat melihat karya terbaru Latif dalam pameran solo yang pertama. Dan dapat melihat Latif sebagai pelukis di hari perasmian lalu. Tahniah kerana mendapat sokongan keluarga anda, dan menjadi contoh 'BELIA'.
Di sebalik setiap lukisan ada ceritanya tersendiri.....

Reply
avatar
Rob Keller
AUTHOR
Tuesday, 11 July, 2006 delete

Hello Latif, I love your work, it's wonderful. I am interested in a link exchange. Please let me know, if you would like that to. Regards Rob Keller info@hotart.nl

Reply
avatar
Tuesday, 11 July, 2006 delete

If there is magic and mystery in "art", your work extends the vision of a world we all share and know even if we have only seen it through the mind's eye. Thank you for sharing it with me. There is something beyond paint, and pencil and even beyond your very obvious technical abilities, which is haunting and powerful, as if you see around corners!!!Blessings and much success to you as you "speak" the silent language of a common vision. I hadn't really thought about it before, but as it is in photography the "artist" is indeed the unseen part of every work of art and his/her vision is the unseen vision revealed by his effort. It adds so many other dimensions to life, does it not? Thank you again.
Dhyana

Reply
avatar
Anand Sharan
AUTHOR
Wednesday, 12 July, 2006 delete

Hi,
I went thro the website. High standards of work. Congrats!
I WISH YOU ALL THE VERY BEST FOR YOUR EXHIBITION.
Best Wishes,
Anand Sharan

Reply
avatar
Thursday, 13 July, 2006 delete

Congratulations with your first solo exhibition!

I viewed your site as well. The new works look very different from the past works. Interesting!

Oscar van der Voorn
Owner of GO Gallery

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Friday, 14 July, 2006 delete

I saw your exhibition and I find it very interesting and different from the things that usually I see in the galleries. I like your impact with the our reality. Wish all the best
Daniela Danova, Bulgaria

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Friday, 21 July, 2006 delete

You must be very familier with the works of Jeffery Smart!

Reply
avatar
robert
AUTHOR
Tuesday, 25 July, 2006 delete

You are a skilled painter it shows in your work,but you do need to find your own style.I googled artist Jeffery Smart, as a comment was said about your work and his was in the same stye and found parts taken from his work in yours.Do'nt let your art down as you are good and you do'nt need to do that.There must be many good subjects around you,use your life and you may get somewere.

Reply
avatar
Priit Pajos
AUTHOR
Wednesday, 26 July, 2006 delete

Hi
Greetings from Estonia.
I really like lots of your paintings. Even some of the sweet flowerpaintings, but the "streetshots" are the best.
Best wishes,
Priit Pajos

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Wednesday, 26 July, 2006 delete

sinis...

Reply
avatar
OznAsia
AUTHOR
Sunday, 13 August, 2006 delete

Great stuff, Latif. Thanks for putting your work on the web. I'm not in Malaysia at the moment and appreciate the opportunity to enjoy it.

John Shield

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Monday, 28 August, 2006 delete

syabas... benda yang biasa kita dilihat menjadi begitu menarik dalam catan...bagaimana anda melakukan?

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Tuesday, 29 August, 2006 delete

U R TOO GREAT BRO! I CANT BELIVE MY EYES - NOW U R THE NO 0NE! TAHNIAH.

Reply
avatar
asyraf
AUTHOR
Friday, 29 September, 2006 delete

good to see a malaysian talent as you display great art. very impressive.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Thursday, 12 October, 2006 delete

Hi Latif

I viewed your website and I must say that your works are excellent. I wish you greater success in your art career.

Siti Nuriati Husin
Portrait Artist
Los Angeles, California
www.ArtWanted.com/sitinuriati

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Saturday, 28 October, 2006 delete

Dear Latif,

Hebat lukisannya.
Pingin saya bisa melukis, tapi blum ada yang mau ajarin saya..;-(

Bravo..

sudi

Reply
avatar
Junaidi
AUTHOR
Thursday, 16 November, 2006 delete

Hi Abang Latiff.... saya ni junior abang latif di Benus... minat giler ngan drawing Abang Latif... drawing² kat sekolah pun saya still ingat lagik... terutamanya gambar burong tur... kalau ader update untuk pameran solo ker atau aper².. inform² lah kami disini http://alumnismkb.blogspot.com

Adie
Mempaga

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Sunday, 26 November, 2006 delete

Assalamu'alaikum En. Latif.

Nama saya ialah Ahmad Syuhaimi. Seperti juga En. Latif, saya mempunyai blog saya sendiri. Blog saya adalah berkenaan dengan Malaysian Arts and Literature.

Saya tak berapa mengenali En. Latif secara peribadi tapi saya memang sukakan hasil karya anda. Saya ingin memberitahu bahawa saya telah menggunakan salah satu karya En. Latif untuk blog saya. Saya harap anda mengizinkan.

En. Latif boleh melihat bahawa saya tidak membuat sesuatu yang tidak wajar terhadap karya En. Latif di http://hubpages.com/hub/My_Art_Literature

Terima kasih.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Saturday, 16 December, 2006 delete

Assalamualaikum En.Abd. Latif,

Tahniah dengan bakat hebat anda.
teruskan usaha..
komen untuk 'Stress Night':
kalau boleh kita cuba elakan tunjuk aurat dlm karya. Saya percaya banyak lagi objek indah yang lain. Kita masih melayu.

take it positively. good luck

realistic art lover.
s. korea

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Saturday, 16 December, 2006 delete

Assalamualaikum.
Tahniah diatas kejayaan En Latif. Teruskan usaha. Saya doakan En Latif akan terus berjaya.

Iddin. Kuantan
Phg.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Tuesday, 19 December, 2006 delete

i just want to know u,
i'm a illustration student
harap artwork saya boleh jadi sebaik artwork en

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Wednesday, 20 December, 2006 delete

Ciao a tutti dall'Italia
Hi to everybody from Italy

Reply
avatar
MsLoco
AUTHOR
Friday, 29 December, 2006 delete

I notice dat u r fond of water, Alum Foil, Batik, Sarong and Kylie Minogue...

But undoubfully, the way u capture those lighting and ur detailing is breathtakingly amazing...

If only i knew bout ur works when i wuz still studying art & designs in college...

Well done my man... Well done...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Monday, 01 January, 2007 delete

I found your work doing just browsing the net. I think you work is some of the finest work, I have seen on the WWW. Your use of colour and political type statements combined in art is just tremendously executed. Keep up the great work. I hope to see an exhibition of your work in the year to come. Perhaps you will be in New York City.

Take care and much continued success with your heart touching paintings.

Reply
avatar
Monday, 08 January, 2007 delete

Latif,
I am in awe of some of your paintings! Magnificent....

I was moved by sme of your works...

I paint too and here in New Zealand I am a full time artist. However I am more abstract, contemporary... not so into details... yours must take ages... WOW!!!!

Maybe when I go to KL for a show this year I will get to check your art out?

Kind Regards,
Amanda Tomasoa
New Zealand Artist

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Wednesday, 07 February, 2007 delete

gambarnya boley thn, tapi gayanya nggak betul sedikit

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Tuesday, 20 February, 2007 delete

Asalamualaikum,
TQ atas kerja sama yang diberikan. Saya doakan agar anda berjaya dalam kerjaya. U seorang yg berkarisma. Teruskan usaha...
(Miri,Swak 2811)

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Tuesday, 27 February, 2007 delete

still life tu lukisan yg dilukis atau fotografi?mcm real la..hehe

Reply
avatar
abg nazam tg karang
AUTHOR
Wednesday, 28 February, 2007 delete

hasil kerja yang tajam di segi visual dan maksud yang terkandung di sebaliknya. proses alihan idea seni foto ke atas kanvas dengan alatan berus serta media catan tertentu - sangat teliti dan halus.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Tuesday, 06 March, 2007 delete

Melihat hasil karya yang dilahirkan dari nurani dan minda mengilustrasikan satu yang mengagumkan....cllassss..menyimpan seribu satu pengertian yang membawa kepada pemikiran yang realistik ke atas ciptaan...
Miri@Sarawak.2811.myy...

Reply
avatar
Thursday, 08 March, 2007 delete

marvelous,impresive,havoc,perghhhhh.................................................

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Wednesday, 14 March, 2007 delete

I have two of your nude self portrait oil paintings and I absolutely adore them ..
Vicky ...

Reply
avatar
Terry Bawden
AUTHOR
Wednesday, 21 March, 2007 delete

This guys is not only a very talented artist, he is one of the nicest people I have ever met. Latif keep up the good work mate. You will go far!
tbawden at blueyonder dot co dot uk

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Friday, 30 March, 2007 delete

anda adalah salah satu makhluk ciptaan tuhan...

Reply
avatar
norima osman
AUTHOR
Monday, 02 April, 2007 delete

wut a gifted person...i adore all of ur paintings!! keep it up, bro..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Saturday, 28 April, 2007 delete

Viewing your work is like being on an amazing beautiful intriguing colourful journey. Will come back for more delightful trips.... thank you.
Fadil. Kuala Lumpur.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Thursday, 17 May, 2007 delete

Assalamulaikum en. latif,
honestly speaking, saya mmg amazed dgn artwork en. you've been given such an amazing talent.
saya pun melukis juga, but more to portraiture, a wee bit of abstract and still life..dan skrg masih bersekolah di Glasgow (16 tahun).
ini website artwork saya http://www.artwanted.com/sakinah

Keep up the good work!!

warm regards,
Sakinah

Reply
avatar
Uschi
AUTHOR
Sunday, 24 June, 2007 delete

Your paintings are absolutely fantastic. Most I like the nature paintings - they invite to take the leaves or flowers in the hand.
Best compliments and greetings from Germany
Uschi

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Wednesday, 27 June, 2007 delete

Selamat sejahtera...

Saya sebenarnya kurang meminati lukisan.Tetapi setelah melihat hasil karya anda, saya telah jatuh cinta dengan lukisan. Saya ucapkan terima kasih dan teruskan kegemilangan anda. God bless u.

Christina Kuain
IPBL, Kuching, Sarawak.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Wednesday, 04 July, 2007 delete

tremendous,meganize,.

max,
bulgaria.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Wednesday, 04 July, 2007 delete

peace brother...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Saturday, 11 August, 2007 delete

salam..
sy peminat abg..
lukisan abg yang nampak real tu menggoda sgt..
sy ingin interview abg untuk majalah estetik kami.kerjasama en amat kami harapkan..
from pelajar UPSI..
mazni.

Reply
avatar
rainbow2blame
AUTHOR
Friday, 24 August, 2007 delete

hi
just asking - are u using ur imaginations or photos as ur references to ur painting? Coz imaginations to nature/etc is much more superb and gifted...like me (sorry)! ur're good, give MORE to this world! i challenge u...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Tuesday, 11 September, 2007 delete

What an inspiration!!! I am in awe...I didn't know a Malaysian artist can produce such beautiful beautiful works!! I especially love 'Doa 101'...the details on the papers! Unbelievable!! So realistic!! How did you do it? You have given me the height, the exellence in art to where I will strive to achieve in my paintings :) :) Thank you & congratulations!

Reply
avatar
Anzu Nagumo
AUTHOR
Sunday, 23 September, 2007 delete

I love your works!
they are wounderful....!!

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Saturday, 29 September, 2007 delete

i budak fine art,u i jadikan artist refference..u r the bez artist in da world

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Thursday, 25 October, 2007 delete

highly talented.. so nice.. dear all art lover, you can enjoy mine at http://ilhamseninusantara.com.my/ see you there..
isn, Labuan

Reply
avatar
arahman7
AUTHOR
Wednesday, 07 November, 2007 delete

Subhanallah, En. Lukis memang berbakat. Selamat berkarya and I wish you all the best.

Greetings and lotta loves from Kuale Kangsor.

~ ArahMan7

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Saturday, 24 November, 2007 delete

what a wonderful array of works .. I wonder if you can help CIK in her earch for the theBLUEDEYEDMAN http://www.theblueeyedman.com

Reply
avatar
Dolls
AUTHOR
Monday, 10 December, 2007 delete

I love your stress night photo so much! : ]

-Dolly

Reply
avatar
kudapan
AUTHOR
Tuesday, 11 December, 2007 delete

melalui web u saya tgk sketch lama 2 tuh nampak u nie kuat struggle sungguh sampai ke tahap nie....

Reply
avatar
Ila
AUTHOR
Sunday, 20 January, 2008 delete

akum...sy kakak kpd pelukis OKU...boleh bantu adik sy dlm bidang lukisan?

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Wednesday, 13 February, 2008 delete

what an unwasted gifted.. the way u look at something and put it on canvas is really superb.. ur past sketches..WO, really good with confident stroke. I wish i can draw like u.. May Allah bless u along ur life journey as an artist..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Friday, 22 February, 2008 delete

tahniah...u r the great artist..
i'm very proud to u

Reply
avatar
Monday, 25 February, 2008 delete

Artis yang mempunyai jati diri seni. Majulah seni untuk semua. Teruskan usaha memartabatkan seni di Malaysia.

Reply
avatar
Kifli Bujang
AUTHOR
Tuesday, 11 March, 2008 delete

Salam, tahniah atas kejayaan saudara Lat.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Tuesday, 11 March, 2008 delete

Bagus sekali hasil lukisannya. Bersyukurlah pada Allah yang menganugerahkan kelebihan kepada saudara.

Reply
avatar
nadiah
AUTHOR
Thursday, 13 March, 2008 delete

assalamualaikum,
this is my 1st time knowing u....
ur work impress me very well....it looks alive....i'm not goog in wet media..i hope i can learn be like u...

Reply
avatar
yasmin
AUTHOR
Tuesday, 22 April, 2008 delete

Salam...
Very impressive artwork..soo breathtaking,really hope to view your masterpieces one day....i linked ur blog n website in my blog...
http://anartistspectrum.blogspot.com

Hope it's ok with u..keep up the good work bro!

Reply
avatar
Iskandar Z, Singapore
AUTHOR
Thursday, 24 July, 2008 delete

Salam,

Your adaptasi of the world you see and express it on a piece of canvas is marvelous. Look forward to your new creation coz those that caught my eye was sold.

Reply
avatar
Monday, 15 September, 2008 delete

assalamualaikum....
erm actually i am very interested with ur material called "open for business".I think the yamaha cup helped the drwg life.sory if i'm said on dif perspective with u guys.coz i am not do art n just watched via my pc.but it so real.k, good job.

Reply
avatar
zatihazira
AUTHOR
Wednesday, 08 October, 2008 delete

found ur web from encik google. n u will find me as ur new fan.

keep on expressing ur thought on the street.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Wednesday, 29 October, 2008 delete

salam..tak sangka anak pahang yg berbakat.mmg hebat..teruskan lagi usaha anda..anak pahang bolehhh!!!!

cikrose..raub pahang

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Wednesday, 29 October, 2008 delete

saya merupakan xstudent uitm dlm bidang fine art...mmg menarik...hebat..tahniah saudara!!!

Reply
avatar
arkrab
AUTHOR
Sunday, 18 January, 2009 delete

Another good web site by YOU, Latif. SYABAS.

SYABAS! SYABAS! SYABAS!

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Friday, 30 January, 2009 delete

asskum
Tahniah.saya amat mengagumi karya anda.Semoga sentiasa terus berkarya.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Monday, 09 February, 2009 delete

Assalamualaikum...
saya amat mengagumi lukisan saudara yang amat baik
ini disebabkan saya sedang melakukan research untuk assignment saya tentang kritikan & apresiasi seni tempatan.
saya telah melayari laman web saudara setelah terbaca rujukan pensyarah dan mendapati ianya amat menarik.

Noraisah Kasim,UPSI
Tahniah atas kejayaan saudara dan ini akan menjadi inspirasi saya untuk lebih berjaya sebagai seorang guru Pend Seni yang lebih baik.
Sekian, terima ksaih

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Monday, 09 March, 2009 delete

Kagum rasanya saya dengan hasil kerja yang cukup teliti saudara. Selamat berkarya. Teruskan karya-karya hebat. Boss!

Drpd.
Mohd Nafiza bin Ali
Jerteh, Terengganu

Reply
avatar
azman
AUTHOR
Monday, 06 April, 2009 delete

Salam. Saya adalah peminat fanatik abang! Harap abg lebih berjaya!

Student UPSI
Azimal Azman

Reply
avatar
Latif Maulan
AUTHOR
Sunday, 12 April, 2015 delete

Salam semua, banyak komentar di sini; tak perasan sebab lama tak update; terima kasih semua kerna sudi memberikan komentar, samada komen negetif mahupun positif: semoga dapat menjadi panduan untuk penambah-baikkan terhadap hasil karya yang mendatang, terima kasih sekali lagi; latif maulan

Reply
avatar