News
Loading...

CATAN REALISME

CATAN REALISME FOTO ABD LATIF Utusan Malaysia - KHAMIS 23 September 2004 Menghasilkan seni lukis hampir setepat rakaman foto memerlukan dedikasi dan ketelitian tinggi bagi melahirkan kerya yang bermutu dan menarik. Karya-karya aliran realisme foto dan realisme kontemporari juga menuntut ketepatan dan kesabaran hampir sempurna jika senimannya ingin melihat hasil yang bermutu tinggi. Menatap karya-karya Abd Latif Maulan memberikan kesan tampak yang memberangsangkan, terutama untuk memberikan tanggapan apakah karya yang terbentang merupakan sebuah hasil lukisan atau suatu rakaman foto yang dicetak pada kanvas. Malah usikan bahawa lukisan beliau merupakan hasil daripada cetakan foto sentiasa dinafikan dengan menyatakan ianya adalah hasil kreativiti, kehalusan serta penguasaan teknik menggunakan cat minyak dan berus pada kanvas.

Sememangnya karya-karya yang berkonsepkan realisme foto dan realisme kontemporary cuba memberikan suatu kesan tampak setepat keadaan asal subjek atau objek yang dipilih, sama ada dalam bentuk rakaman fotografi atau seperti dalam pengelihatan mata. Tiada manipulasi teknik cetakan sebaliknya, ia menuntut kesabaran seniman untuk menekuni kerjanya sehingga memberikan kesan dan hasil yang diingini.

Lantaran itu juga seniman yang mengkagumi Picasso dan jaafar taib ini menyatakan bahawa beliau perlu mengambil masa antara seminggu hingga sebulan untuk menyiapkan sesuatu karya. Menurutnya, beliau membuat rakaman foto dengan menekankan kesan artistik seperti sudut kamera, komposisi dan penataan cahaya sebagai garis panduan kepada karya-karya yang bakal dihasilkan. "Biasanya paling kurang saya memerlukan tidak kurang dari 10 keping gambar untuk dipilih sebagai garis panduan menyiapkan sesuatu karya. "Pameran kali ini pula saya menampilkan siri buah-buahan yang turut mengetengahkan kain sarung dan batik sebagai identiti, selain identiti khusus saya, titis-titis air," jelasnya. Mengulas lebih lanjut mengenai titis air yang menjadi tanda karya, beliau katanya, ia juga dapat memperlihatkan kesegaran pada buah-buahan yang menjadi subjek pilihan.

Abd Latif Maulan yang tidak mendapat pendidikan formal dalam bidang lukisan serta tunjuk ajar dari Raja Azhar Idris memulakan perjalanan seninya dengan cat air serta menghasilkan beberapa siri Dapur, Landskap dan Buah-buahan, Alam -Burung dan bunga. Beliau merupakan salah seorang seniman yang menyertai pameran 75 karya di Concourse Great Eastern Mall, Jalan Ampang pada 23 September hingga 10 October sempena The Great Eastern Mall Art Fest 2004. Turut diadakan adalah majlis lelong karya seni untuk mengisi tabung Majlis Kanser Negara (Makna) Latif Maulan juga dijadualkan mengadakan demonstrasi teknik lukisan realisme foto di Concourse, Great Eastern Mall sempana pameran yang turut ddisertai oleh pelukis terkemuka seperti Ismail Latiff, Sharifah Fatimah Zubir, Yusuf Ghani, Raja Azhar Idris, dan Rafiee Ghani.
Share on Google Plus

About Latif Maulan

I realized perhaps, I could attempt my art in my own way to be part of this movement in all its variation, in my own time.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

75 comments :

  1. Tahniah di atas kejayaan saudara.

    ReplyDelete
  2. aDMIRED YOUR WORK. tHANKS

    ReplyDelete
  3. it's really a good job..congratulation for ur 1st solo exhibition..

    ReplyDelete
  4. Hai Latif,
    Akhirnya saya dapat melihat karya terbaru Latif dalam pameran solo yang pertama. Dan dapat melihat Latif sebagai pelukis di hari perasmian lalu. Tahniah kerana mendapat sokongan keluarga anda, dan menjadi contoh 'BELIA'.
    Di sebalik setiap lukisan ada ceritanya tersendiri.....

    ReplyDelete
  5. Hello Latif, I love your work, it's wonderful. I am interested in a link exchange. Please let me know, if you would like that to. Regards Rob Keller info@hotart.nl

    ReplyDelete
  6. If there is magic and mystery in "art", your work extends the vision of a world we all share and know even if we have only seen it through the mind's eye. Thank you for sharing it with me. There is something beyond paint, and pencil and even beyond your very obvious technical abilities, which is haunting and powerful, as if you see around corners!!!Blessings and much success to you as you "speak" the silent language of a common vision. I hadn't really thought about it before, but as it is in photography the "artist" is indeed the unseen part of every work of art and his/her vision is the unseen vision revealed by his effort. It adds so many other dimensions to life, does it not? Thank you again.
    Dhyana

    ReplyDelete
  7. Hi,
    I went thro the website. High standards of work. Congrats!
    I WISH YOU ALL THE VERY BEST FOR YOUR EXHIBITION.
    Best Wishes,
    Anand Sharan

    ReplyDelete
  8. Congratulations with your first solo exhibition!

    I viewed your site as well. The new works look very different from the past works. Interesting!

    Oscar van der Voorn
    Owner of GO Gallery

    ReplyDelete
  9. I saw your exhibition and I find it very interesting and different from the things that usually I see in the galleries. I like your impact with the our reality. Wish all the best
    Daniela Danova, Bulgaria

    ReplyDelete
  10. You must be very familier with the works of Jeffery Smart!

    ReplyDelete
  11. You are a skilled painter it shows in your work,but you do need to find your own style.I googled artist Jeffery Smart, as a comment was said about your work and his was in the same stye and found parts taken from his work in yours.Do'nt let your art down as you are good and you do'nt need to do that.There must be many good subjects around you,use your life and you may get somewere.

    ReplyDelete
  12. Hi
    Greetings from Estonia.
    I really like lots of your paintings. Even some of the sweet flowerpaintings, but the "streetshots" are the best.
    Best wishes,
    Priit Pajos

    ReplyDelete
  13. Great stuff, Latif. Thanks for putting your work on the web. I'm not in Malaysia at the moment and appreciate the opportunity to enjoy it.

    John Shield

    ReplyDelete
  14. syabas... benda yang biasa kita dilihat menjadi begitu menarik dalam catan...bagaimana anda melakukan?

    ReplyDelete
  15. U R TOO GREAT BRO! I CANT BELIVE MY EYES - NOW U R THE NO 0NE! TAHNIAH.

    ReplyDelete
  16. good to see a malaysian talent as you display great art. very impressive.

    ReplyDelete
  17. Hi Latif

    I viewed your website and I must say that your works are excellent. I wish you greater success in your art career.

    Siti Nuriati Husin
    Portrait Artist
    Los Angeles, California
    www.ArtWanted.com/sitinuriati

    ReplyDelete
  18. Dear Latif,

    Hebat lukisannya.
    Pingin saya bisa melukis, tapi blum ada yang mau ajarin saya..;-(

    Bravo..

    sudi

    ReplyDelete
  19. Hi Abang Latiff.... saya ni junior abang latif di Benus... minat giler ngan drawing Abang Latif... drawing² kat sekolah pun saya still ingat lagik... terutamanya gambar burong tur... kalau ader update untuk pameran solo ker atau aper².. inform² lah kami disini http://alumnismkb.blogspot.com

    Adie
    Mempaga

    ReplyDelete
  20. Assalamu'alaikum En. Latif.

    Nama saya ialah Ahmad Syuhaimi. Seperti juga En. Latif, saya mempunyai blog saya sendiri. Blog saya adalah berkenaan dengan Malaysian Arts and Literature.

    Saya tak berapa mengenali En. Latif secara peribadi tapi saya memang sukakan hasil karya anda. Saya ingin memberitahu bahawa saya telah menggunakan salah satu karya En. Latif untuk blog saya. Saya harap anda mengizinkan.

    En. Latif boleh melihat bahawa saya tidak membuat sesuatu yang tidak wajar terhadap karya En. Latif di http://hubpages.com/hub/My_Art_Literature

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum En.Abd. Latif,

    Tahniah dengan bakat hebat anda.
    teruskan usaha..
    komen untuk 'Stress Night':
    kalau boleh kita cuba elakan tunjuk aurat dlm karya. Saya percaya banyak lagi objek indah yang lain. Kita masih melayu.

    take it positively. good luck

    realistic art lover.
    s. korea

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum.
    Tahniah diatas kejayaan En Latif. Teruskan usaha. Saya doakan En Latif akan terus berjaya.

    Iddin. Kuantan
    Phg.

    ReplyDelete
  23. i just want to know u,
    i'm a illustration student
    harap artwork saya boleh jadi sebaik artwork en

    ReplyDelete
  24. Ciao a tutti dall'Italia
    Hi to everybody from Italy

    ReplyDelete
  25. I notice dat u r fond of water, Alum Foil, Batik, Sarong and Kylie Minogue...

    But undoubfully, the way u capture those lighting and ur detailing is breathtakingly amazing...

    If only i knew bout ur works when i wuz still studying art & designs in college...

    Well done my man... Well done...

    ReplyDelete
  26. I found your work doing just browsing the net. I think you work is some of the finest work, I have seen on the WWW. Your use of colour and political type statements combined in art is just tremendously executed. Keep up the great work. I hope to see an exhibition of your work in the year to come. Perhaps you will be in New York City.

    Take care and much continued success with your heart touching paintings.

    ReplyDelete
  27. Latif,
    I am in awe of some of your paintings! Magnificent....

    I was moved by sme of your works...

    I paint too and here in New Zealand I am a full time artist. However I am more abstract, contemporary... not so into details... yours must take ages... WOW!!!!

    Maybe when I go to KL for a show this year I will get to check your art out?

    Kind Regards,
    Amanda Tomasoa
    New Zealand Artist

    ReplyDelete
  28. gambarnya boley thn, tapi gayanya nggak betul sedikit

    ReplyDelete
  29. Asalamualaikum,
    TQ atas kerja sama yang diberikan. Saya doakan agar anda berjaya dalam kerjaya. U seorang yg berkarisma. Teruskan usaha...
    (Miri,Swak 2811)

    ReplyDelete
  30. still life tu lukisan yg dilukis atau fotografi?mcm real la..hehe

    ReplyDelete
  31. abg nazam tg karangWednesday, 28 February, 2007

    hasil kerja yang tajam di segi visual dan maksud yang terkandung di sebaliknya. proses alihan idea seni foto ke atas kanvas dengan alatan berus serta media catan tertentu - sangat teliti dan halus.

    ReplyDelete
  32. Melihat hasil karya yang dilahirkan dari nurani dan minda mengilustrasikan satu yang mengagumkan....cllassss..menyimpan seribu satu pengertian yang membawa kepada pemikiran yang realistik ke atas ciptaan...
    Miri@Sarawak.2811.myy...

    ReplyDelete
  33. marvelous,impresive,havoc,perghhhhh.................................................

    ReplyDelete
  34. I have two of your nude self portrait oil paintings and I absolutely adore them ..
    Vicky ...

    ReplyDelete
  35. This guys is not only a very talented artist, he is one of the nicest people I have ever met. Latif keep up the good work mate. You will go far!
    tbawden at blueyonder dot co dot uk

    ReplyDelete
  36. anda adalah salah satu makhluk ciptaan tuhan...

    ReplyDelete
  37. wut a gifted person...i adore all of ur paintings!! keep it up, bro..

    ReplyDelete
  38. Viewing your work is like being on an amazing beautiful intriguing colourful journey. Will come back for more delightful trips.... thank you.
    Fadil. Kuala Lumpur.

    ReplyDelete
  39. Assalamulaikum en. latif,
    honestly speaking, saya mmg amazed dgn artwork en. you've been given such an amazing talent.
    saya pun melukis juga, but more to portraiture, a wee bit of abstract and still life..dan skrg masih bersekolah di Glasgow (16 tahun).
    ini website artwork saya http://www.artwanted.com/sakinah

    Keep up the good work!!

    warm regards,
    Sakinah

    ReplyDelete
  40. Your paintings are absolutely fantastic. Most I like the nature paintings - they invite to take the leaves or flowers in the hand.
    Best compliments and greetings from Germany
    Uschi

    ReplyDelete
  41. Selamat sejahtera...

    Saya sebenarnya kurang meminati lukisan.Tetapi setelah melihat hasil karya anda, saya telah jatuh cinta dengan lukisan. Saya ucapkan terima kasih dan teruskan kegemilangan anda. God bless u.

    Christina Kuain
    IPBL, Kuching, Sarawak.

    ReplyDelete
  42. tremendous,meganize,.

    max,
    bulgaria.

    ReplyDelete
  43. peace brother...

    ReplyDelete
  44. salam..
    sy peminat abg..
    lukisan abg yang nampak real tu menggoda sgt..
    sy ingin interview abg untuk majalah estetik kami.kerjasama en amat kami harapkan..
    from pelajar UPSI..
    mazni.

    ReplyDelete
  45. hi
    just asking - are u using ur imaginations or photos as ur references to ur painting? Coz imaginations to nature/etc is much more superb and gifted...like me (sorry)! ur're good, give MORE to this world! i challenge u...

    ReplyDelete
  46. What an inspiration!!! I am in awe...I didn't know a Malaysian artist can produce such beautiful beautiful works!! I especially love 'Doa 101'...the details on the papers! Unbelievable!! So realistic!! How did you do it? You have given me the height, the exellence in art to where I will strive to achieve in my paintings :) :) Thank you & congratulations!

    ReplyDelete
  47. I love your works!
    they are wounderful....!!

    ReplyDelete
  48. i budak fine art,u i jadikan artist refference..u r the bez artist in da world

    ReplyDelete
  49. highly talented.. so nice.. dear all art lover, you can enjoy mine at http://ilhamseninusantara.com.my/ see you there..
    isn, Labuan

    ReplyDelete
  50. Subhanallah, En. Lukis memang berbakat. Selamat berkarya and I wish you all the best.

    Greetings and lotta loves from Kuale Kangsor.

    ~ ArahMan7

    ReplyDelete
  51. what a wonderful array of works .. I wonder if you can help CIK in her earch for the theBLUEDEYEDMAN http://www.theblueeyedman.com

    ReplyDelete
  52. I love your stress night photo so much! : ]

    -Dolly

    ReplyDelete
  53. melalui web u saya tgk sketch lama 2 tuh nampak u nie kuat struggle sungguh sampai ke tahap nie....

    ReplyDelete
  54. akum...sy kakak kpd pelukis OKU...boleh bantu adik sy dlm bidang lukisan?

    ReplyDelete
  55. what an unwasted gifted.. the way u look at something and put it on canvas is really superb.. ur past sketches..WO, really good with confident stroke. I wish i can draw like u.. May Allah bless u along ur life journey as an artist..

    ReplyDelete
  56. tahniah...u r the great artist..
    i'm very proud to u

    ReplyDelete
  57. Artis yang mempunyai jati diri seni. Majulah seni untuk semua. Teruskan usaha memartabatkan seni di Malaysia.

    ReplyDelete
  58. Salam, tahniah atas kejayaan saudara Lat.

    ReplyDelete
  59. Bagus sekali hasil lukisannya. Bersyukurlah pada Allah yang menganugerahkan kelebihan kepada saudara.

    ReplyDelete
  60. assalamualaikum,
    this is my 1st time knowing u....
    ur work impress me very well....it looks alive....i'm not goog in wet media..i hope i can learn be like u...

    ReplyDelete
  61. Salam...
    Very impressive artwork..soo breathtaking,really hope to view your masterpieces one day....i linked ur blog n website in my blog...
    http://anartistspectrum.blogspot.com

    Hope it's ok with u..keep up the good work bro!

    ReplyDelete
  62. Iskandar Z, SingaporeThursday, 24 July, 2008

    Salam,

    Your adaptasi of the world you see and express it on a piece of canvas is marvelous. Look forward to your new creation coz those that caught my eye was sold.

    ReplyDelete
  63. assalamualaikum....
    erm actually i am very interested with ur material called "open for business".I think the yamaha cup helped the drwg life.sory if i'm said on dif perspective with u guys.coz i am not do art n just watched via my pc.but it so real.k, good job.

    ReplyDelete
  64. found ur web from encik google. n u will find me as ur new fan.

    keep on expressing ur thought on the street.

    ReplyDelete
  65. salam..tak sangka anak pahang yg berbakat.mmg hebat..teruskan lagi usaha anda..anak pahang bolehhh!!!!

    cikrose..raub pahang

    ReplyDelete
  66. saya merupakan xstudent uitm dlm bidang fine art...mmg menarik...hebat..tahniah saudara!!!

    ReplyDelete
  67. Another good web site by YOU, Latif. SYABAS.

    SYABAS! SYABAS! SYABAS!

    ReplyDelete
  68. asskum
    Tahniah.saya amat mengagumi karya anda.Semoga sentiasa terus berkarya.

    ReplyDelete
  69. Assalamualaikum...
    saya amat mengagumi lukisan saudara yang amat baik
    ini disebabkan saya sedang melakukan research untuk assignment saya tentang kritikan & apresiasi seni tempatan.
    saya telah melayari laman web saudara setelah terbaca rujukan pensyarah dan mendapati ianya amat menarik.

    Noraisah Kasim,UPSI
    Tahniah atas kejayaan saudara dan ini akan menjadi inspirasi saya untuk lebih berjaya sebagai seorang guru Pend Seni yang lebih baik.
    Sekian, terima ksaih

    ReplyDelete
  70. Kagum rasanya saya dengan hasil kerja yang cukup teliti saudara. Selamat berkarya. Teruskan karya-karya hebat. Boss!

    Drpd.
    Mohd Nafiza bin Ali
    Jerteh, Terengganu

    ReplyDelete
  71. Salam. Saya adalah peminat fanatik abang! Harap abg lebih berjaya!

    Student UPSI
    Azimal Azman

    ReplyDelete
  72. Salam semua, banyak komentar di sini; tak perasan sebab lama tak update; terima kasih semua kerna sudi memberikan komentar, samada komen negetif mahupun positif: semoga dapat menjadi panduan untuk penambah-baikkan terhadap hasil karya yang mendatang, terima kasih sekali lagi; latif maulan

    ReplyDelete